četrtek, 8. marec 2012

Hidroelektrarne | PEM

Predstavljajte si, da bi imeli ogromen dinamo kakršnega najdemo na kolesu in ga bi poganjali z vodo.
To je pravzaprav glavna naloga hidrolelektrarn, ki s pomočjo vode torej fizičnega dela oz. neke sile, vrtimo velike trubine in te pretvarjajo to silo/delo v električno energijo.

Prvi se je s tem srečal vizijonar Nikola Tesla, čeprav so že prej kmetje v 18. stoletju uporabljaji enak prinicip današnjega modela za mlenje moke. Nikola Tesla je izpopolnil ta načrt, kajti izumil je elektro-motor in začel graditi hidroelektrarno na Niagarski slapovih. Glavna pomankljivost teh hidroelektrarn je ta, da porušijo celotne ekosisteme in preprečujejo vodnim živalim selitev oz. migracijo pa čeprav se to šteje kot "zelena energija" . Celotna gradba hidroelektrarne je zelo zahtevna, kati prvo moramo nekako zajeziti vodo in nato zgraditi gromozanski zid oz. jez.
Slika prikazuje celotno konstrukcijo hidroelektrarne in zamislite si koliko betona je potrebno za tako stvar. - Veliko.
Kot vidite na sliki je na levi strani tako imenovani vodni zbiralnik, kjer se voda zajezi s stvarjo, ki ji rečemo jez. Spodaj vidite jašek po katerem voda priteka skozi še bolj zožan tunel do turbine. Voda udarja ob lopatice in turbina se zato vrti. Turbina je povezana z generatorjem, ki seveda pretvarja ta moment turbine v električno energijo. Ostane nam samo še vod po katerem vso to energijo pošiljamo bližnjim naselbinam. Kot zanimivost vam povem še, da največja hidroelektrarna stoji v Kitajskem imenuje pa se "Three Gorges Dam", ki proizvede kar 22,500 MW
Seveda tukaj je še slika:


Pod sestavo hidroelektrarne sem omenil tudi turbino, ki je povezana z generatorjem, za lažje razumevanje dodajam sliko tipične turbine in generatorja:
 Spodaj vidite lopatice ( Turbine Blades ) in seveda kje vstopa voda ( Water Flow ). Lopatice so zelo podobne ladijskem propelerju in to so te lopatice, ki jih poganja voda kot sem omenjal prej. Seveda ob strani so še vrata oz. prepreke za vodo ( Wicked Gate ). Moment, se prenese po gredi navzgor do generatorja, ki ga sestavljata rotor in stator. Rotor se zavrti zaradi momenta, ki ga je povzročil vrtljaj lopatic in tako se ustvari električni tok. Nebom šel preveč v podrobnosti, kako se ustvarja električno energijo s pomočjo statorja in rotorja.

Prednosti hidroelektrarn so:
- Fleksibilnost, kar momeni da se lahko hitro prilagodijo zahtevam z uravnavanjem količine vode.
- Poceni energija ( vsaj v Ameriki )
- Prilagodljivost raznim industrijam, to pomeni da se nekatere hidroelektrarne posvetijo samo oskrbovanju določene industrije.
-  Zmanjšana emisija CO2, tako da ne pospešuje učinkov tople grede
- Vodni zbiralnik se lahko uporabi za več namenov, kot npr. vodni športi itd.

Slabosti hidroelektrarn so:
- Uničujejo ekostisteme in življenje v njem.
- Težave pri filtriranju vode, še posebej veliki delci.
- Uhajanje plina metan, ker je voda v vodnem zbiralniku stoječa je ponavadi umazana in lahko se pojavi plin metan.
- Selitev ljudi, ki živijo na tem predelu.
- Napake pri gradnji, ki se pojavijo zaradi malomarnega grajenja ali pa potresov in posledice so katastrofalne.

Torej to bo vse, snov sem črpal tako kot iz moje razgledanosti, kot pa po raznih člankih wikipedije. Celotna tema o hidroelektrarnah je obsežna kot boste videli na viru, ki ga bom priložil. Vir je prav tako celoten v angleščini, kar seveda ni predstavljalo ovire pri meni seveda. Slovenska verzija na wikipediji je zelo skromna.

Viri:
-Hydroelectricity
-Možgani


Ni komentarjev:

Objavite komentar